Kategoriarkiv: Kirke

Der findes to typer præster i den danske folkekirke

En overvejende stor del af den danske befolkning går i kirke til tvungne lejligheder som konfirmation, barnedåb, bryllup og begravelse, og så også den juleaftensdag. Så det fleste kirker har fulde huse netop denne dag.

Denne dag kan folkekirkens præster groft sagt inddeles i to grupper: Dem der er glade for de fulde huse og ser det som en lejlighed til at komme ud med et budskab til de som ikke kommer i kirke så ofte. Den anden gruppe præster står med korslagte arme og betragter de mange årlige kirkegængere som en forstyrrelse i den kirkelige højtid. De larmer, ved ikke hvornår man skal stå op, og disse kirkegængere end ikke forsøger at sætte sig ind i det kristne budskab omkring julen.

I julen 2011 fejrede vi julen på Langeland og tog i den lokale kirke juleaftensdag, hvor vi fik skældt hæder og ære fra i en prædiken, der mest af alt var en kritik af hvor materialistisk alting var blevet nu om dage. Et debatindlæg i Politiken for nylig viser at der skam er andre præster derude med en lignende holdning.

Jeg har ingen ide om hvor stor en gruppe af præster, der går rundt og surmuler i juledagene, men jeg håber da at den ikke er meget større en de eksempler som jeg selv har stødt på. Jeg forstår til gengæld ikke at der bliver reageret sådan. Gudstjenesterne på netop juleaftensdag burde jo netop være en oplagt lejlighed til at prøve at kapre nogle flere kunder til butikken. Det er trods alt ikke hver gudstjeneste, hvor man kan få så mange nye ansigter i tale. Hvis man i stedet bliver mødt med en løftet pegefinger og et budskab om at man griber alting forkert an, så er det netop ikke fordrende for lysten til at vende tilbage i løbet af kirkeåret.

Vi tager i kirke på Langeland igen i aften. Denne gang hos en anden præst, så måske kan vi gå derfra med budskabet om en glædelig jul.